Új jelszó kérése

Lisztérzékenység (Gluténérzékenység)

 

A lisztérzékenység genetikailag meghatározott, autóimmun betegség, mely a bélbolyhok teljes vagy részleges pusztulásával jár.

 

A betegség oka egy toxikus anyag, valójában a glutén alkohololdékony komponense az alfa-gliadin.

Bevásárláskor csak a garantáltan gluténmentes termékeket vásárolja. 

Garantáltan gluténmentes élelmiszerek alatt azt értjük, melyek csomagolásán szöveggel vagy grafikusan fel van tüntetve a gluténmentesség.

 

A gluténérzékeny betegeknek tilos fogyasztani:

- búzát

- tönkölybúzát

- rozst

- árpát

- zabot

- purpur búzát

- a fenti gabonafélék keresztezésével előállított bármely mag és abból készült termékek

- a fent említett magok pelyhesített változata

- megnehezíti az eligazodást a tej- és húsipari termékek besorolása, ugyanis az alapanyag nem tartalmaz glutént, de a gyártási technológia során szennyeződhet gluténnal.

 

Fogyasztható:

- amarant

- hajdina

- köles

- burgonya

- kukorica

- sárgaborsó

- rizs

- szója

- tápióka

- szentjánoskenyérmag alapú lisztből készült élelmiszerek

- gluténmentes kenyérporokból, süteményporokból készült ételek ( Barbara, Coelipán, Emese, Ihász Pékség)

 

Ételcsoportok besorolása:

  • Kenyerek:

Fogyasztható: rizs, kukorica, speciális gluténmentes kenyér-és süteményporból készült ételek

Nem fogyasztható: búzból készült ételeka, árpa(maláta), rozs, zab

 

  • Zöldségek, gyümölcsök:

Fogyasztható: friss, mirelit vagy konzerv formában bármi, de glutént tartalmazhatnak a félkész vagy kész ételek, ilyen például a gesztenyepüré

 

  • Húsok, húskészítmények, tojás:

Fogyasztható: tőkehúsok, hal, tojás, a felvágottak, a húskonzervek és a húsos készétel konzervek közül csak a garantált gluténmentes fogyasztható. Házilag is tudunk készíteni májkrémet és húspástétomot. Glutént tartalmazhatnak a bolti hurkafélék, a húskonzervek és a húspástétomok

 

  • Száraz hüvelyesek, olajos magvak:

Fogyasztható: friss, mirelit vagy konzerv formában bármi, de glutént tartalmazhatnak a félkész vagy kész ételek, ilyen például a sólet konzerv változata

 

  • Tej, tejtermékek:

Fogyasztható: a tej és a natúr tejtermékek, de glutént tartalmazhatnak a kész ételek, ilyen például a tejdresszertek és a több összetevőből álló készítmények, mint a gyümölcs joghurt

 

  • Zsiradékok:

Fogyasztható: kivétel nélkül szabadon fogyasztható, kivétel a heveny szakasza a gluténérzékenységnek

 

  • Ételízesítők:

Fogyasztható: a friss vagy szárított zöldfűszerek gluténmentesek, de a fűszerkeverékek nagy része glutént tartalmazhatnak

 

  • Alkoholok:

A gabonából erjesztett italok gluténtartalmúak, ilyen például a sör, viszont a gabonapárlatok már gluténmentesek, ilyen a vodka és a whiskey

 

Ételtípusok elkészítési módjai:

- a levesek, főzelékek, mártások a megszokott módon készüljenek, de a sűrítéshez azonban gluténmentes lisztet és gluténmentes keményítőt használjunk (például rizsliszt, burgonyakeményítő)

- a húsok grillezése, sütése, párolása is a megszokott módon készüljenek, rántott hús esetén a zsemlemorzsa gluténmentes legyen a bundázáshoz.

- a köretek megválasztásánál szóba jöhet a rizs, a burgonya, gluténmentes száraztészták (Barbara termékcsalád, Tóthék tésztája, Vital)

- az édességek, a tésztafélék, a fagylaltok, a pudingporok, az instant kakaó-és italporok, az instant tea-kávé, a nescafé, a pótkávé a cikória mellett árpát is tartalmaz, mind glutént tartalmaznak

- a tea, a kávé szabadon fogyasztható, az instant készítmények viszont tilosak a gluténtartalmuk miatt.

- sajnos a ketchup is tartalmaz glutént

 

Otthon is nagyon oda kell figyelni a glutén "szennyeződések" elkerülésére. A gluténmentesen táplálkozó családtagnak külön vágódeszkája, kése, tésztaszűrője, fakanala...stb legyen a gluténmentes ételek elkészítéséhez.

          

 

 

Webáruház készítés
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.